Nunta

# obicei nunta # furtul miresei #nunta

Obiceiul de la nunti care ar putea disparea. “Furatul miresei” va deveni istorie

Un obicei specific nuntilor din Romania ar putea sa devina doar o amintire. Este vorba despre “furatul miresei”. O analiza realizata pe internet arata ca oamenii nu isi mai doresc acest obivei si vor sa fie eliminat din varii motive.

Desi este considerat de multi, in special din cei din generatiile anterioare, drept un obicei care aduce farmec evenimentului,  Cei care ii cunosc istoria il vad ca pe un obicei depasit si barbar.

Obiceiul furatului miresei a pronit din vremuri de mult apuse, canc clanurile rivale profitau de nunti pentru a se razbuna pe mire si ii furau mireasa. Acestia cereau, de cele mai multe ori, o recompensa substantiala in bani pentru a o aduce inapoi.  

“In traditia populara nu exista acest obicei. Am gasit referinte doar asupra unui lucru care nu are legatura cu subiectul si care era, oricum, foarte rar intalnit. Este vorba despre raptul miresei care avea loc inainte de nunta. El avea scopul fortarii unei casatorii cu care cei din familia fetei nu erau de acord.

De exemplu, furatul fetelor era o intelegere intre rapitori si fata care nu voia sa se marite cu baiatul decis de parinti. De fapt, era o casatorie impotriva vointei sale si atunci fugea, aceasta fuga fiind regizata sub forma unei rapiri. In rest, ce se intampla astazi cu furatul miresei, la miezul noptii, imbraca doar un rol ludic, de distractie, ce nu are legatura cu traditia populara, taranii nu furau miresele. Furatul miresei este un joc, de fapt, mirele fiind, intr-un fel, pedepsit, pentru ca nu a stat cu ochii pe aleasa lui, rascumpararea fiind simbolica”, a declarat Ovidiu Focsa, etnolog la Muzeul Etnografic al Moldovei, potrivit bzi.ro.

Mai mult, si oamenii bisericii sustin ca gestul nu este unul crestinesc si nu il sustin. 

„Nu e nimic crestinesc in acest asa-zis «obicei» despre «furatul miresei». Nu exista nicio referire in traditie privitoare la un asemenea gest”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iasilor, portivit sursei citate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din nunta

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului