Nasterea

# rupee aoa #nastere #sarcina

Ti s-a rupt apa? Cum iti poti da seama. Indiciile pe care sa nu le ratezi

Sarcina este o perioada plina de experiente noi, dar si de ingrijorari legate de ceea ce urmeaza sa se intample si de temeri legate de momentul nasterii. Multe gravide isi fac griji in ceea ce priveste modul in care se pot identifica semnele travaliului. Unul dintre aceste priveste modul in care se rupe apa, la acest factor contribuind imaginile prezentate in filme. 

1.  Mi s-a rupt apa?

Termenul de "rupere a apei" se refera la ruptura sacului amniotic sau a amniocentezei, care este membrana care acopera copilul in interiorul uterului. Atunci cand sarcina ajunge la termen, peretii sacului amniotic devin mai subtiri si, din cauza presiunii generate in interiorul sacului, acesta se rupe in cele din urma si lichidul continut in sac se scurge prin vagin.

Desi s-ar putea sa credeti ca atunci cand vi se rupe apa, aceasta va tasni intr-un jet mare, asa cum se intampla in filme, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Este posibil sa simtiti o senzatie de disconfort din cauza cresterii umiditatii, ca urmare a pierderii lente si constante a lichidului amniotic. Acest lichid este apos, limpede si inodor.

Merita mentionat faptul ca nu la toate femeile li se rupe apa inainte de inceperea travaliului. Unele ajung la spital cu o dilatatie de cativa centimetri si cu membrana intacta. In aceste cazuri, specialistul evalueaza necesitatea de a rupe membrana la timp sau de a lasa procesul sa se desfasoare in mod natural.

2. Lichid amniotic sau urina?

In ultimele zile de sarcina este destul de frecventa aparitia unor scurgeri involuntare de urina, deoarece uterul marit apasa pe vezica urinara. Acest lucru poate provoca o anumita confuzie in ceea ce priveste lichidul care uda lenjeria intima.

O alta modalitate de a distinge fluidele este prin exercitiile Kegel. Pentru a face acest lucru, trebuie sa va mentineti muschii bazinului contractati. Daca este vorba de urina, scurgerea se va opri, dar daca este vorba de lichid amniotic, nu se va opri.

3. Cand se rupe apa?

Este normal ca sacul amniotic sa se rupa dupa 37 de saptamani de sarcina, adica in momentul in care sarcina a ajuns la termen iar copilul este gata sa se nasca. Totusi, daca acest lucru se intampla mai devreme, se numeste ruptura prematura a membranelor. Acest lucru constituie o urgenta care trebuie evaluata prompt de un specialist.

4. Ce culoare are apa?

Lichidul amniotic este limpede, transparent si inodor. La inceputul rupturii, lichidul amniotic poate fi insotit de mucus, o secretie rozalie, gelatinoasa, cu cateva striatii de sange. Ulterior, lichidul arata, de obicei, ca apa.

5. Este ruptura sacului insotita de durere?

Membranele sacului amniotic nu au terminatii nervoase, astfel incat acest proces este nedureros. Cu toate acestea, daca sacul de apa se sparge odata cu contractiile, durerea va fi prezenta, dar este cauzata de contractii nu de ruperea apei. 

6. Apar conrtactiile cand se rupe apa?

Ruperea apei nu este neaparat insotita de contractii, iar acest lucru depinde de momentul in care are loc (inainte sau dupa debutul travaliului). Acesta este motivul pentru care multe femei care sunt internate in spital pentru ca li s-a rupt apa sfarsesc prin a li se induce travaliul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele