Do it yourself

#spalare haine #haine noi

Este important sa speli hainele inainte de a le purta? Iata ce spun expertii

Cu totii am auzit sfatul de a spala hainele noi inainte de a le purta, dar chiar trebuie sa amani purtarea bluzei flatante pe care tocmai ai cumparat-o sau este doar o alta poveste din batrani pe care o poti ignora in siguranta?

Asadar, ar trebui sa speli hainele inainte de a le purta? Din pacate, raspunsul este da, ceea ce inseamna ca, daca esti nerabdator sa te mandresti cu niste haine recent achizitionate, va trebui sa notezi "ziua de spalare" putin mai devreme decat ai planuit.

Dr. Liv Kraemer, dermatolog certificat, a explicat pentru purewow.com care sunt motivele pentru care hainele noi trebuie spalate inainte de purtare.  

De ce ar trebui sa speli hainele noi inainte de a le purta?

Am dat deja vestea proasta: intr-adevar, trebuie sa speli rochia aia noua inainte de a o imbraca. Ei bine, pa langa virusi si bacterii, pe haine se pot gasi ciuperci, paduchi si substante chimice daunatoare. Dar sa le luam pe rand.

1. Substante chimice daunatoare. Da, hainele noi pot provoca alergii grave deoarece sunt tratate cu substante chimice. De aceea este important sa le speli inainte de a le purta. Dr. Liv Kraemer sustine ca "tesaturile nespalate pot dispersa coloranti, formaldehida si tot felul de rasini de finisare, care sunt extrem de dure pentru piele si pot provoca dermatita de contact textil".

2. Virusi, bacterii si paduchi sau plosnite. Daca nu te manca inca pielea dupa primul punct, acum sigur vei avea mancarimi. Atat NHS, cat si CDC confirma faptul ca hainele nespalate - adica haina pe care tocmai ai cumparat-o, dar care a fost manipulata de numeroase persoane si probata de multe altele inaintea ta, poate transmite virusi, precum covid-19, norovirus (enterocolita), precum si bacterii si chiar paraziti precum paduchii si acarienii responsabili de infectiile cu scabie.

La ce riscuri te expui

Daca inca mai ai dubii in privinta riscurilor, este important sa stii ca cel mai mare risc asociat cu purtarea de haine nespalate este o afectiune numita dermatita de contact. "Dermatita de contact este o boala de piele la care te poti gandi ca la o reactie alergica majora, in care pielea devine solzoasa si plina de umflaturi si produce senzatie de mancarime", explica Dr. Liv.

Cu alte cuvinte, daca esti porti haine noi inainte de a le spala, nu mai da vina pe hormoni si pe schimbarile meteorologice pentru dermatitele de care suferi. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare