Prin urmare, daca si tu te intrebi ce poti alege intre cascaval si telemea, nutritionistul Mihaela Bilic are raspunsul.
“Cascaval sau telemea?
Branzeturile sunt un concentrat din lapte: pentru 1 kg de branza se folosesc 4-5 litri de lapte, iar pentru 1 kg de cascaval 6-7 litri. Chiar daca nu par, branzeturile sunt produse grase, 25% din compozitia lor e reprezentata de grasime.
Deseori consideram telemeaua si casul ca fiind mai putin periculoase pentru silueta, fata de cascaval. In realitate ele sunt la fel de “pacatoase”.
Ca volum cele 2 bucati sunt egale, 350g fiecare. E drept, telemeaua are 260 cal/100g, in timp ce cascavalul are 325 cal. Atentie, cand vine vorba de telemea suntem mai generosi si taiem felia mai groasa, asa ca in final ajungem sa consumam acelasi numar de calorii.
Portia corecta este de 40-50g pentru telemea si 30-40g pentru cascaval. Cat inseamna asta? Mult prea putin as zice, cam 2-3 degete.
Continutul lor de grasime este aproape identic, insa cascavalul are mai multe calorii si este mai concentrat in proteine (25% fata de 15% in telemea). Ce sa alegeti? Telemea pentru painea crocanta si salata de rosii, cascaval pentru sandvisuri. Si oricare dintre ele pentru legume la cuptor, cartofi, paste fainoase sau orez. Cantitatea face diferenta, multumiti-va cu o feliuta de branza sau cascaval, nu mancati tot pachetul!
Stiu, mai mult v-am incurcat. Dar ce vina am eu ca branzeturile sunt bune in orice combinatie. Plus ca asocierea dintre branza si fainoase are efect antidepresiv garantat. Asa ca nu mai conteaza ca ne-am ingrasat, important este sa fim bine dispusi!
P. S. Pe ambalajul de cascaval este scrisa portia corecta, insa valoarea este gresita… in realitate cantitatea poate fi dubla.”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.