Boli

#nou tratament cancer renal # pacienti romania #cancer rnal #tratament

Pacientii din Romania cu cancer renal si urotelial in stadii avansate au de acum un nou tratament

O combinatie de medicamente inovatoare este acum disponibila in Romania pentru tratamentul pacientilor care sufera de forme avansate de cancer renal si urotelial. Tratamentele sunt disponibile gratuit prin Programul National de Oncologie si sunt dezvoltate de companiile Merck si Pfizer. 

 

Numarul de decese cauzate de aceste tipuri de cancere este in crestere continua, desi daca este depistat din timp, diagnosticat corect si daca pacientul urmeaza schema de tratament recomandata, cancerul poate fi transformat dintr-o boala cu un deznodamant fatal, rapid, intr-o boala cronica.

In prezent, pacientii se adreseaza medicului de familie care ii indruma spre medicul chirurg specialist sau ei se adreseaza direct specialistului. Chirurgul prezinta cazul echipei multidisciplinare care decide tratamentului. 

„Evaluarea cazurilor in echipa multidisciplinara – chirurg, oncolog, urolog, anatomo-patolog, radioterapeut, genetician, radiolog, specialist in ingrijire paleativa - este obligatorie.” spune dr. Daniela Zob, medic primar Oncologie Medicala.

Pandemia de COVID-19 a fost o bariera in calea unei diagnosticari rapide. Accesul in spitale si clinici a fost dificil, programarile pentru biopsie si interventii chirurgicale s-au facut cu intarzieri. Ce a functionat bine in pandemie a fost accesul nerestrictionat la evaluari imagistice prin utilizarea subprogramului MONITOR2

„Alte dificultati in obtinerea rapida a diagnosticului sunt: numarulul mic al centrelor care efectueaza bronhoscopie, biopsie ghidata CT si biopsie ghidata ecografic; neefectuarea testelor histopatologice, imunohistochimice si moleculare in acelasi centru. In plus, testarile moleculare in prezent se fac pe baza voucherelor eliberate de industria farma. Cat priveste screeningul, in Romania este functional doar programul de screening pentru cancerul de col uterin. Urmeaza sa fie puse in aplicare programe de screening pentru cancerul mamar, colorectal si pulmonar. Registru de cancer complet, unitar, la nivel national nu avem momentan.” spune dr. Daniela Zob, medic primar Oncologie Medicala.

„Ne bucura accesul la noi tratamente, o sansa in plus pentru pacientii cu cancer renal si urotelial, dar in acelasi timp ne gandim ca finantarea programului de oncologie este limitata si la fel de limitata este si finantarea spitalelor unde noi ne tratam. Decidentii ar trebui sa regandeasca finantarea sistemului de sanatate si a programelor de cancer, conform Planului National de Control al Cancerului, care prevede testari genetice, biomarkeri sustinuti de stat, acces la tratamente noi, inovatoare, care pot face diferenta dintre viata si moarte.” spune Cezar Irimia, presedinte FABC.

Despre cancerul renal

Pacientul cu cancer renal este, cel mai frecvent, barbat de peste 40 ani.2,3

Factorii de risc pentru aparitia cancerului renal sunt varsta inaintata, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, insuficienta renala severa, boala chistica renala, dializa, transplantul, sindromul sclerozei tuberoase, istoricul familial (2-3% dintre cancerele de rinichi sunt ereditare).2

50% dintre cancerele de rinichi sunt detectate incidental, observand triada clasica: durere in spate / lateral, sange in urina si evidentierea unui mase abdominale la palpare. Alte simptome2,3 sunt: pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate inexplicabila, oboseala, febra inexplicabila, anemia.

Date epidemiologice pentru Romania (conform Globocan 2020)1,2

  • 7.510 dintre pacientii cu cancer de rinichi supravietuiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului
  • 2.750 pacienti sunt nou diagnosticati in fiecare an (reprezentand a saptea cauza de cancer la barbati)
  • 1.066 decese sunt inregistrate in fiecare an.

Despre cancerul de vezica urinara

Cancerul de vezica urinara este de aproximativ cinci ori mai frecvent la barbati decat la femei, iar 70% dintre cazuri se inregistreaza la persoane de peste 65 de ani. 4

Fumatul este cel mai important factor de risc. Oprirea fumatului pentru mai mult de 4 ani poate reduce riscul aparitiei cancerului de vezica urinara. Alti factori de risc4 sunt inaintarea in varsta (peste 65 ani), expunerea la locul de munca la factori cancerigeni (coloranti anilinici, amine aromatice, arsenic), diabetul zaharat de tip II. 

Simptomele cancerului de vezica urinara sunt probleme urinare, prezenta sangelui in urina, durere si blocaje urinare.

Date epidemiologice pentru Romania (conform Globocan 2020)5

  • 15.220 dintre pacientii cu cancer de vezica urinara supravietuiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului
  • 5.135 pacienti sunt nou diagnosticati in fiecare an (reprezentand a patra cauza de cancer la barbati)
  • 1.769 decese sunt inregistrate in fiecare an.

Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

A fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC reprezinta interesele a peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. Mai multe detalii pe www.fabc.ro

 

Referinte:

  1. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
  2. B. Escudier, C. Porta, M. Schmidinger et al Renal cell carcinoma: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up††Approved by the ESMO Guidelines Committee: September 2008, last update January 2019. This publication supersedes the previously published version—Ann Oncol 2016; 27 (Suppl 5): v58–v68., Annals of Oncology, Volume 30, Issue 5, 2019, Pages 706-720. https://doi.org/10.1093/annonc/mdz056 
  3. https://www.webmd.com/cancer/understanding-kidney-cancer 
  4. https://www.esmo.org/content/download/67390/1215719/1/ESMO-ACF-Cancerul-de-Vezica-Ghid-Pentru-Pacienti.pdf 
  5. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare